Vai ūdens, ko dzerat, ir TĪRS TĪRS?

Tīrs ūdens ir veselības avots. Vai ūdens, ko dzerat, ir tīrs un veselīgs?

Kādu filtrēšanas sistēmu izvēlēties?

Vai tie ir uzstādīti tieši uz krāna vai zem izlietnes, vai arī uz kopējā mājas ievada? Mehāniskā filtrācija, reversās osmozes sistēma vai piesātināts ūdens filtrs?

Ūdens filtrēšanas sistēmu izvēlieties atkarībā no krāna vai ūdensvada ūdens kvalitātes un individuālajām vajadzībām.

Katru dienu izdzeriet vismaz 2 litrus ūdens. Dzeramā ūdens kvalitāte ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram:
  • akas vai urbuma vietas izvēle, ierīkošana un uzturēšana, kā arī, protams, tuvumā notiekošās cilvēku darbības,
  • Ūdens kvalitāte ūdens punktā,
  • maģistrālo un ēkas ūdensvadu stāvoklis.
Centralizētās pilsētu ūdensapgādes sistēmas piegādātā ūdens kvalitāte bieži vien ir atbilstoša, taču tā ir atkarīga arī no ūdens ieguves vietas. Atkarībā no gruntsūdeņu kvalitātes var veikt dažus pasākumus, lai nodrošinātu to kvalitāti, piemēram, ķīmiskā vai mikrobioloģiskā piesārņojuma attīrīšanu, noteiktu minerālvielu pievienošanu.Parastā ūdensapgāde notiek no dziļajiem ūdens slāņiem, kurus būtiski neietekmē vides piesārņojums. Arī šā ūdens mikrobioloģiskās īpašības kopumā ir labas. Lielākajā daļā gadījumu tas ir drošs, taču pārmērīga dzelzs vai mangāna satura dēļ tas var būt neglīts, un pat pēc attīrīšanas tam var būt noteikta krāsa, garša vai smarža. Piemaisījumi, kas paliek ūdenī, ir nekaitīgi, taču dzert tīru ūdeni bez attīrīšanas (vārīšanas) var būt nepatīkami.Dzeramais krāna ūdens, kas paredzēts lietošanai pārtikā, t. i., dzeršanai un ēdiena gatavošanai, nav kaitīgs cilvēka veselībai un atbilst visām Lietuvas higiēnas normas HN 24:2023 “Dzeramā ūdens drošības un kvalitātes prasības” prasībām. Šajā dokumentā ir norādīti mikrobioloģiskie, indikatoriskie un toksiskie rādītāji, kas jāpārbauda dzeramajā ūdenī, un maksimāli pieļaujamās koncentrācijas. Kopumā tiek pārbaudīti 45 rādītāji. Higiēnas standarts HN 24:2023 reglamentē dzeramā ūdens kvalitātes rādītājus. Šajā dokumentā noteikts, ka “dzeramais ūdens ir drošs un veselīgs lietošanai uzturā, ja tajā nav mikroorganismu, parazītu un vielu, kuru daudzums vai koncentrācija var apdraudēt cilvēka veselību, un ja tas atbilst higiēnas normā noteiktajām mikrobioloģisko, indikatorisko un toksisko (ķīmisko) rādītāju vērtībām”.Vēl viena iespējama problēma ir ūdens cietība. Cilvēki, kuri lieto krāna ūdeni, bieži sūdzas, ka ūdens no krāna ir ciets, un izvairās to dzert. Viņi sūdzas, ka ciets ūdens var izraisīt tējkannas kaļķošanos dažu dienu laikā, veļasmašīnu, trauku mazgājamo mašīnu, kafijas automātu un citu ierīču ātrāku bojāšanos, kā arī baltu aplikumu uz dušas sieniņām un sanitārajām ierīcēm. Patiesībā ciets ūdens mājās ir nevēlams. Kaļķakmens nogulsnes ir kalcija un magnija sāļi. Jo augstāka ir šo minerālsāļu koncentrācija ūdenī, jo cietāks ir ūdens un jo vairāk kaļķakmens nogulšņu veidojas uz virsmām.Ūdens mīkstinātāja filtru var uzstādīt pirms visām mājsaimniecības ierīcēm, un vienu krānu, piemēram, virtuvē, var atstāt nefiltrētu, lai nodrošinātu veselīgu ūdeni ar kalciju un magniju.

Vai "cietais ūdens" ir problēma?

Mēs redzam baltus nosēdumus tējkannās vai dažkārt no krāna izplūst brūns ūdens, un mēs baidāmies, ka tas ir slikts ūdens. Vai mums vajadzētu kaut ko darīt?

Ūdens filtrēšanas iekārtas var palīdzēt samazināt ūdens cietību.

Cilvēki, kuri lieto krāna ūdeni, bieži sūdzas, ka krāna ūdens ir ciets, un izvairās to dzert. Viņi sūdzas, ka cietais ūdens dažu dienu laikā pārkaļķojas tējkanna, veļas mašīnas, trauku mazgājamās mašīnas, kafijas automāti un citas ierīces ātrāk bojājas un atstāj baltus nosēdumus uz dušas sienām un santehnikas ierīcēm. Patiesībā ciets ūdens mājās ir nevēlams. Kaļķakmens nogulsnes ir kalcija un magnija sāļi. Jo augstāka ir šo minerālsāļu koncentrācija ūdenī, jo cietāks ir ūdens un jo vairāk kaļķakmens nogulšņu veidojas uz virsmām.

Uzstādot mājās ūdens mīkstināšanas un dzidrināšanas iekārtas, atcerieties, ka ūdens mīkstināšanas filtrs ir jāuzstāda pirms visām sadzīves ierīcēm un vismaz viens krāns, piemēram, virtuvē ir jāatstāj nefiltrēts, lai varētu dzert veselīgu ūdeni ar kalciju un magniju.

Gruntsūdeņos ir daudz minerālvielu, un ūdens ir labs šķīdinātājs. Plūstot cauri iežiem, ūdens piesātinās ar noderīgām minerālvielām. Šīs minerālvielas ir šķīstošas, tāpēc ar neapbruņotu aci mēs tās neredzam, bet, ūdeni vārot, tās izkūst nogulšņu veidā. Tāpēc uz tējkannas malām veidojas kaļķa nogulsnes.Ja kādam cilvēkam pajautāsiet, vai kalcijs un magnijs ir veselībainoderīgi . , mēs saņemtu pozitīvu atbildi. Tomēr cilvēki baidās no šiem labajiem elementiem ūdenī, lai gan labprāt lieto kalcija un magnija piedevas. Cietais (kaļķa) ūdens ir labas kvalitātes dzeramais ūdens, un to var droši dzert tieši no krāna un izmantot ēdiena gatavošanai. Jo cietāks ūdens, jo vairāk kalcija un magnija būs jūsu zupā. Dzeršanai un ēšanai izmantojamo krāna ūdeni nav nepieciešams mīkstināt, jo ūdens piegādātājs nodrošina piegādātā dzeramā ūdens nemainīgu kvalitāti.

Shopping Cart